IAF-jaarcongres: Grenzeloos faciliteren

IAF_boksen

Vorige week vond alweer de 12e IAF Nederland conferentie plaats. Een bijzonder geslaagde dag met mooie, interessante, leerzame, uitdagende en plezierige workshops voor interne en externe facilitators. De eerste workshop die ik bezocht ging over integriteit, hoe breng je dat in praktijk als je voor een dilemma wordt gesteld? In groepjes werden we uitgedaagd om rondom enkele dilemma’s keuzes te maken en daarna te onderzoeken welke waarde(n) leidend waren in je keuzes. Een mooi leerpunt was dat mijn geleefde waarden, hoe maak ik keuzes in de praktijk, afweken van mijn gekozen waarden.

De 2e workshop die ik bezocht ging over een totaal ander onderwerp: virtuele tools. Ik ben een leek op dit gebied en benieuwd hoe je het internet inzet bij het faciliteren van groepen. Joitske Hulsebosch van Ennuonline liet in korte tijd verschillende toepassingsmogelijkheden de revue passeren voor brainstorming, leeromgevingen en twitter-gebruik. Erg leerzaam, ik ga er zeker een aantal uitproberen.

In de 3e workshopronde gaven Rob van Ham en ik de workshop Grenzeloze Interactie. De deelnemers kregen bokshandschoenen uitgereikt en gingen met elkaar op de vuist. Ze onderzochten hun interactiepatronen in situaties onder geringe stress. Door verschillende oefeningen kwamen ze meer in het spel en werd de interactie wat ontspannender. De tijd vloog voorbij en ineens was het kwart over 5. “Heerlijk om na zo’n lange dag je even te kunnen uitleven”, aldus een samenvatting van één van de deelnemers.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest