Skip to Content

BLOG
B
BLOG

In charge of in control?

 

Je verantwoordelijkheid nemen voor iets of iemand verschilt van iets willen beheersen of onder je controle willen brengen. Dat laatste, het willen beheersen of controleren, is wat er gebeurt in scholen, zorgorganisaties en al die organisaties waar de regeldruk ten koste gaat van het resultaat. 

Recente onderzoeken onder leerkrachten laten zien dat het werkplezier lijdt onder de hoge administratieve druk. Ook in zorginstellingen is de werkdruk enorm. Het is niet langer het kind of de patiënt die centraal staat, maar de manager of bestuurder die gevrijwaard moet blijven van blaam en schuld.

Naast de enorme verkwisting van tijd en talent is het bijproduct zo mogelijk nog erger: een indek-cultuur die de energie van professionals opslurpt en ze behoudend en voorzichig maakt. Wat een verkwisting van talent!

 

Tips voor verandering

Wat kunnen we hieraan doen? De volgende tips zijn simpel, niet eenvoudig maar wel de moeite van het overwegen waard:

  • Realiseer je dat er niet zoiets bestaat als een systeem dat dit veroorzaakt, maar dat dit resultaat dagelijks wordt geproduceerd door mensen. Reflecteer: wat draag jij bij en wat kun je anders doen?

 

  • Meten is een manier om verantwoordelijkheid te ontlopen, tenzij je de organisatie ingaat en daar om antwoorden gaat vragen. Want prestaties lopen via relationele en niet (alleen) langs functinele verantwoordelijkheden

 

  • Maak accountability of aanspreekbaarheid collectief d.w.z. vanzelfsprekend binnen de cultuur. Wordt het namelijk individueel, dan loop je kans op een afrekencultuur

 

  • Stel steeds de vraag wat er nu nodig is en wat niet langer kan wachten. Stel die vraag aan veel verschillende mensen. Bouw daar je agenda op en zorg ervoor dat je dat realiseert. Gebruik je eigen waarden en normen daarbij als kompas.

 

  • Neem bij besluitvorming een pragmatisch standpunt in: Wat zijn de consequenties ervan en voor wie? Als je in hun schoenen zou staan, zou je het besluit dan nog nemen?

 

  • Organiseer op werkplezier, tevredenheid en beweging. Want organisaties blijven plekken van menselijke dynamiek en emoties die kunnen bijdragen aan prestaties, vertrouwen en trots. Zorg ervoor dat die energie gericht wordt op waar mensen meer van willen.

 

Tenslotte

Onder het mom van 'in control' zijn, dragen systemen van performance-management, zelforganisatie en zelfsturing helaas meer bij aan de regeldrift dan dat ze effectiviteit en resultaat bevorderen. Een omslag is mogelijk als managers en bestuurders 'in charge' willen zijn, zodat zij zich persoonlijk verantwoordelijk voelen voor goed onderwijs, goede zorg en goed bestuur. 

COMMENTS

ADD A COMMENT

Uw naam*

Uw E-mail adres*

Extra reacties*

Bent u een mens? U kunt dan de, in de afbeelding getoonde tekst overtypen:This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)