Skip to Content

BLOG
B
BLOG

Strategie als dagelijkse praktijk

De notie over strategievoering is aan het veranderen. Niet langer gaat het alleen over geplande strategieontwikkeling die meestal door de top en staf worden ontwikkeld. Er is in toenemende mate aandacht voor strategie-als-dagelijkse-praktijk die zichtbaar wordt in de vele dagelijkse beslissingen die medewerkers nemen. In de serie 'Levenslessen' in het FD van 16 februari 2015 zegt Peter Elverding, voormalig ceo van DSM, hierover een aantal interessante dingen.

"Als je iemand kiest, dan kies je daarmee je strategie." Een mooie uitspraak van Peter Elverding, voormalig topman van DSM, in het FD vandaag. Hij geeft aan dat strategie onlosmakelijk verbonden is met de mensen die het doen. Dat is in principe dus iedereen, tenminste als je strategieontwikkeling en –uitvoering als één proces ziet. Elverding zegt daarover: 'Allerlei boardroom-onderwerpen moet je diep in de organisatie verankeren. Gezamenlijk genomen besluiten zijn vaak beter. En als je een groter draagvlak hebt, worden plannen ook beter uitgevoerd'. Zijn observaties stroken met de ontwikkeling van het vakgebied strategie richting strategie-executie of strategie-als-dagelijkse-praktijk. Centraal  daarin staat de gedachte dat de dagelijkse beslissingen die werknemers nemen de werkelijke strategie van de onderneming zichtbaar maken. De uitdaging van de top is hoe je de geplande strategie laat aansluiten op de strategie die voortkom uit de dagelijkse praktijk. Want zoals Peter Drucker het zei: 'Culture eats strategy for breakfast'. In de cursus Waarderende Strategievorming ga ik op deze vraag in en reik ik handvatten aan om het verschil tussen geplande en werkelijke strategie te overbruggen. Voor meer informatie, klik op deze link. De masterclass start op 6 maart.

COMMENTS

Cara, é incrível. Sempre gostei deles, mas, nem sei o porquê, tinha vergonha de dizer. Este teu post me deixou mais aliviado. E triste, ao mesmo te280&#pm3o;

ADD A COMMENT

Uw naam*

Uw E-mail adres*

Extra reacties*

Bent u een mens? U kunt dan de, in de afbeelding getoonde tekst overtypen:This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)